2024. június 2. | vasárnap | Kármen, Anita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Születésnapot ünnepelnek
Táborozás rasta módra!
Kapcsolatok
Tizenhét
Legnépszerűbb csengőhangok

Születésnapot ünnepel a Tizenhét

Születésnapot ünnepelni gyűlnek össze a Tizenhét zenekar tagjai és szimpatizánsai november 17-én Szombathelyen. A buli az előrejelzések szerint frenetikus lesz. Egy születésnap pedig mindig nagy öröm. Ismerkedjünk meg egy kicsit jobban a szombathelyi formációval.

A csapat 2000-ben alakult, amikor a négy barát; Tilla, Szasza, Kápé, és Zolta elhatározták, hogy megpróbálnak együtt zenélni, elsősorban szabadidejük kitöltésére, szórakozásból. Később azonban kiderült, hogy zenéjük igencsak népszerű, nemcsak ismerőseik de a tágabb értelemben vett közönség előtt is. Fúvósok csatlakoztak a formációhoz, így egyre inkább letisztult a zenéjük, és megszületett a környék első ska-reggae zenekara.

Testvérek is erősítik őket

Hét év alatt azonban több tagcsere is történt, mely természetesen magára a zenére is nagy hatással volt. A jelenlegi felállás a következő Szalay Szabolcs „ Szasza” – ének; Kocsis Péter „Kápé” – dob; Horváth Bence Ede „Ede” – basszusgitár; Vincze Balázs – trombita; Gombos Sára – szaxofon; Gombos Zsolt – szaxofon –Dénes Szilveszter „Silver” – gitár; Sebők Márton „Lúd” – harsona; Pál Zoltán „Pálesz” – harsona. Hozzá kell tenni, hogy Gombos Zsolt a szülinapi bulin szaxofonozik utoljára, mert azt követően a billentyűk mögött fogja kamatoztatni tudását. Sára és Zsolt nem mellesleg testvérek, úgyhogy szó szerint családias a hangulat a banda háza táján.

A név eredete illedelmes titok

Érdeklődtünk, hogy honnan is ered a Tizenhét elnevezés, ami – meg kell hagyni – nem egészen mindennapi.

A zenekar nevének eredete gyakori kérdés a rajongók és ismerősök körében. A feltételezéssel ellentétben, természetesen nem a tagok számára utal. A magyarázat egy régi vicc csattanója, ami azonban nem elég szalonképes ahhoz, hogy a részleteibe merüljünk, de annyit elárulhatok, hogy nyuszika és a róka a főszereplői…– árulta el kissé sejtelmesen Ede a basszusgitáros.

Egyéni gondolatokat is megfogalmaznak

A ska műfaj, amelyet a formáció követ a ’60-as évek Jamaicájából származó stílus. A sziget fekete zenészei sikerrel ötvözték zenéjükben a jamaicai népzene, valamint az USA-ból származó swing-jazz elemeit, így jött létre ez a sajátos stílus, a ska. Meg kell jegyezni, hogy a reggae csak később, a ska-ból kialakulva jelent meg, és vált népszerűvé, önálló stílussá, ám sokan ennek ellentétét gondolják. A Tizenhét zenéjében egyesíti az első és második generációs ska zenét, a rocksteady-t, valamint a reggae-t.

Arra törekszünk, hogy zenénkben mindegyik korszakot képviseljük, és természetesen megfűszerezzük egyéni gondolatainkkal, így formálva egyedibbé ezt a manapság egyre ismertebb stílust. Fontosnak tartjuk a gyökereinket, így a Skatalites, Desmond Dekker, Byron Lee, és a Specials stb. zenéjét. – ismertette a csapat a legjellemzőbb vonásokat, amelyek jellemzőek a muzsikájukra.

A kulisszák mögött

Miután arról már értesültünk, hogy milyen stílust és gondolatvilágot képvisel a zenekar, arra is kíváncsiak voltunk, hogy egy –egy műsoruk hogyan épül fel:
Műsorunk gerincét alapvetően a saját kompozíciók adják, melyek mellett néhány feldolgozás is helyet kapott. Dalainkba mindenki hozza a maga ötleteit, melyeket aztán igyekszünk összegyúrni. Meg kell említeni az időközben már kivált, de jelenleg is sokszor velük zenélő Németh Attila „Tilla” dalszerzői munkásságát. Az utóbbi egy évben új tagok, új ötletekkel pezsdítik fel a repertoárt, de a születendő dalok mindig közös munka eredményei. – mondta el kérdésünkre a basszusgitáros.

Zenénk alapvetően mindenkihez szól. Sosem törekedtünk egy bizonyos korosztály megszólítására. Célunk az, hogy a koncertekre látogatók, vagy a felvételeket hallgatók jól érezzék magukat, valamint dalaink mondanivalójában megtalálják azt, ami rájuk is vonatkozik. Témáinkkal és koncertjeink hangulatával igyekszünk közel kerülni a közönséghez, velük együtt élvezni a zene adta örömöket. Ebben Szaszának nagyon nagy szerep jut, melyet egyénien teljesít mind előadásmódjával, mind mozgásával, egész karakterével…(vetkőzése sokszor a közönség kívánsága….) – tette hozzá Ede ezt a némileg meglepő információt is.

Túl az újjászületésen

Új felvételük 2004 óta nem jelent meg. Ennek elsősorban belső, egyéni okai voltak. Többször röppentek fel innen-onnan hírek a zenekar esetleges feloszlásáról. Egy éve azonban pozitív változások történtek a csapat háza táján, amelyek mögött leginkább tagcserék állnak, s így új korszakot kezdtek. Hosszú idő után ismét új dalok születnek, és ha minden jól megy, jövőre talán már újabb felvételekkel jelentkezhet a Tizenhét.

A hetedik születésnap

Az új idők demonstrálása és a saját hagyományaink folytatásaként idén ismét megünnepeljük zenekarunk születésnapjá., mégpedig november 17-én, Szombathelyen a SIC-ben (Savaria Ifjúsági Centrum, volt OMK – a szerk.)) tartjuk a koncertet. Vendégzenekarokat is hívtunk az estére. Méltán mondhatjuk, hogy nemzetközi eseményre kerül sor, hiszen egyenesen Szlovéniából érkezik a Siti Hlapci nevű reggae – dub formáció, akik mind hazájukban, mind Ausztriában jelentős népszerűségnek örvendenek. Velünk lesz a lelkes Shanti Ska Tones is. – ismertette a buli egyes részleteit a Tizenhét.

S ami az ünnepeltet illeti, annyit sikerült megtudnunk, hogy igazi meglepetésekkel készülnek. Kérdésünkre annyit elárultak, hogy lesznek a koncerten vadonatúj szerzemények, valamint régi, már nem játszott dalok is, amelyeket mindenképp jó lesz feleleveníteni. Ám többet tényleg nem árultak el, csupán annyit tettek még hozzá, hogy érdemes lesz elmenni a buliba és persze táncolni is.

Mit lehet ehhez még hozzátenni? Talán csak annyit: Boldog születésnapot kedves Tizenhét!

–Horváth/Havassy –

[2007.11.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » dobos/ütős [2024.05.28.]
Alacsony kamatozású gyorshitel mindenkin egyéb [2024.05.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
A nap, amikor öt esztendő...

Dimash nagykoncert Budapesten
Dimash Qudaibergen, a kazak énekes , teltházas, nagyszabású,...

Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
Éjszakai bevetésen jártunk a Totális Metállal - képriport
A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
beszámolók még