2024. május 17. | péntek | Paszkál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Naplegenda a MüPában
A Magyar Állami Népi Együttes tánc-karneválra invitál
Hatalmas magyar siker Kínában
57 éves a Magyar Állami Népi Együttes
Kapcsolatok
Magyar Állami Népi Együttes(MÁNE)
Legnépszerűbb csengőhangok

Magyar siker a Mandulavirágzás Ünnepén

A nagy múltra visszatekintő rendezvénynek, azaz a Mandulavirágzás Ünnepének magyar vendége is volt, mégpedig a Magyar Állami Népi Együttes, amely a Magyar Kulturális Hét keretén belül lépett fel Szicíliában.

A több mint fél évszázados múltú kettős nagy rendezvénynek, a Mandulavirágzás Ünnepének és a Világfesztiválnak óriási népszerűsége van az olasz és külföldi látogatók körében egyaránt. Az események összlátogatottsága közel 100 ezer fő. A világ minden tájáról évente 20 együttes érkezik. A színházi és szabadtéri előadásokat a nézősereg mellett jelentős időtartamú televíziós közvetítések is kísérik.

A Magyar Kulturális Hét

Az eddigi kitűnő együttműködésnek köszönhetően gyarapodott a magyar kultúra tisztelete és szeretete Agrigentóban. Az olasz partnerek, az Associazione Europea per la Ricerca, az Akragas Együttes és annak alapítója, Antonino Lauretta egy átfogóbb magyar kulturális megjelenést kezdeményeztek, mely a hivatásos magyar táncművészet mellett ízelítőt ad a magyar borászat és gasztronómia, a nemes porcelán és egyedi kézművesek vívmányiból is, megismerteti a szicíliai közönséggel a magyar turizmus adta lehetőségeket.

A Magyar Kulturális Hét célja Agrigentóban kiemelt figyelmet fordítani a magyarországi kulturális értékek felé, további lendületet adni a kulturális és turisztikai cserekapcsolatoknak, szorosabb együttműködésre serkenteni a magyar és szicíliai kultúra különböző ágaiban tevékenykedő művészeket, előmozdítani jövőbeni közös projektek terveinek kidolgozását és megvalósítását. A tárgyalások során felmerült testvérvárosi kapcsolat kialakításának lehetősége is.

A Magyar Állami Népi Együttes is ott volt

A fesztiválon az együttes a Magyar Concerto című előadással mutatkozott be. A Magyar Concerto alkotóit a világhírű magyar zeneszerző, zenekutató, zongoraművész Bartók Béla példája vezette a darab elkészítése során. Az ő szellemisége, életműve az egyik legmeggyőzőbb bizonyíték arra, hogy a hagyomány és a modernitás egymást kiegészítő kategóriák. Saját ősi kultúránk – néptáncaink és népzenéink – minél tökéletesebb megismerése után, abból kiindulva megalkothatjuk saját, mai, aktuális művészi kifejezőeszközeinket, új színházi táncnyelvünket.

A Magyar Állami Népi Együttes előadása – amelynek rendezője és koreográfusa Mihályi Gábor – egy, a világon egyedülálló komplex táncszínház, amelyben a hagyományos néptánc, népzene, kortárs zene, a korszerű szcenikai eszközök és a mai dramaturgia együtt hoznak létre egy közösségi, de személyes azonosulásra alkalmas, univerzális értékeket képviselő kortárs színházat.

– Naszály György –

[2008.04.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » vonós [2024.05.16.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még