2024. május 17. | péntek | Paszkál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Spanyol turnén a Filharmonikus Zenekar
Bartók-Pásztory díj 2008: rövid koncertek és díjátadó
Riasztó zavarta meg a Filharmónikusok pécsi koncertjét
Luxemburgban díjazták a magyar zenészt
Kocsis Zoltán ünnepel
Zenés ünnepi játékokra készülnek Veszprémben
Kapcsolatok
Kocsis Zoltán
Ránki Dezső
Klukon Edit
Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ - Nemzeti Filharmonikusok)
Komolyzene
Kapcsolódó események
A Nemzeti Filharmonikusok koncertje
[2008. július 23.
szerda 20:00]

Klasszikus zenei nappal kezdődik a Veszprémi Ünnepi Játékok

A különböző zenei műfajok közül önálló nap keretében jelenik meg a klasszikus zene, amely eddig ”csak” az opera koncerteken keresztül kapott helyet a fesztivál programjában. A Nemzeti Filharmonikus és az őket dirigáló Kocsis Zoltán, valamint Ránki Dezső, Klukon Edit, és a Ránki házaspár fantasztikus tehetségű 13 éves gyermeke Ránki Fülöp közreműködésével csendül fel Mozart ritkán hallható F-dúr, három zongorára írt versenyműve, valamint Beethoven VIII. Szimfóniája.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a hazai komolyzenei élet legkiválóbb hangszeres művészeiből és énekeseiből áll. Képzettségük, tapasztalatuk, elhivatottságuk a biztosíték arra, hogy közönségünk magas színvonalú művészi élményben részesüljön. Többségük már hosszú évek óta az NFZ tagja, és ennek köszönhetően érzékeny, harmonikus közösséget alkotnak. Számukra a legfontosabb, hogy a művek megszólaltatásával új értéket teremtsenek.

Ezért ha kell, kreatívan részt vesznek a művek értelmezésében, de ha kell, akkor alázatosan követik az instrukciókat. A művészeik többsége rangos hazai és nemzetközi zenei díjak tulajdonosa, sokuk kamaraegyüttesek tagjaként is jelentős sikereket ért már el. Az elmúlt néhány esztendőben a zenekar rendkívül sok külföldi meghívást kapott. A New York-i Avery Fisher Halltól a tokiói Suntory Hallon át a birminghami Symphony Hallig, az athéni Megaron Musicostól a Colmari Fesztiválig arattak sikereket.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar dirigáló Kocsis Zoltán néhány év alatt szinte berobbant a nemzetközi zenei világba, rendszeres sztárvendége a nemzetközi zenei élet rangos fesztiváljainak és zenei központjainak, ahol már fellépett a világ számos vezető zenekarával. Kocsis Zoltán 1997 őszétől vette át a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, azóta szélesedett az együttes repertoárja, irányítása alatt több mű magyarországi ősbemutatójára sor került. 2004 januárjában életműdíjat kapott a cannes-i Midemen, valamint a francia Művészeti érdemrend lovagi fokozatát. 2005 márciusában másodszorra is megkapta a Kossuth-díjat, 2006-ban neki ítélték oda a Bartók-Pásztory-díjat, 2007 óta pedig a "magyar kultúra követe" címmel is büszkélkedhet.

Ránki Dezső szintén rendszeresen fellépett Európa legtöbb országában, több ízben Észak- és Dél-Amerikában, és 2-3 évente Japánban. Játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre National-lal, a tokiói NHK zenekarával, és számos neves karmesterrel, pl. Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel, Zubin Mehtával. Jelentős szerepet játszik életében a kamarazene, az utóbbi két évtizedben évi 10-15 koncertet ad Klukon Edit társaságában négykezes és kétzongorás művekkel. A Kossuth-díjas zongoraművészt, Kiváló Művészt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docensét 2008-ban ismét Kossuth díjjal tüntették ki kiemelkedően sokoldalú hazai és külföldi művészi munkássága elismeréseként. A koncertern a Ránki házaspár tehetséges gyermeke, a 13 éves Ránki Fülöp is részt vesz.

Klukon Edit 16 évesen egyike volt annak a három fiatal zongoristának, aki bemutatta Kurtág György Játékok című zongoradarab sorozatát. Évek óta Ránki Dezső kamarapartnereként koncertezik; a magyarországi hangversenyek mellett felléptek Párizsban, Milánóban, Torinóban, Münchenben, Bécsben, Andorrán és a lockenhausi nyári kamarazenei fesztiválon. Közösen mutatták be 1986-ban Liszt Via crucis című zongoradarab-sorozatának négykezes-, 1990-ben pedig a Faust szimfónia kétzongorás változatát. Repertoárjuk magában foglalja a négykezes zongorairodalom jelentős részét, többek között Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Liszt, Debussy, Ravel, Erik Satie és Darius Milhaud alkotásait.

A Veszrpémi Ünnepi Játékok első napján, vagyis július 23-án a Nemzeti Filharmonikusok Beethoven: VIII. Szimfóniáját adják elő Kocsis Zoltán vezényletével, Ránki Dezső, Klukon Edit és a 13 éves Ránki Fülöp közreműködésével.

-zene.hu-

[2008.07.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » vonós [2024.05.16.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még