2024. május 20. | hétfő | Bernát, Felícia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház

Vastaps a Pozsonyi Nemzeti Színháznak az Operában

Donizetti - Az ezred lánya című vígoperáját adta elő szombaton a Pozsonyi Nemzeti Színház az Operaházban.

A „Szlovák kultúra napjai Magyarországon 2005” elnevezésű rendezvénysorozat telt házas záróeseményén a francia darab feldolgozása hatalmas sikert aratott.

„Nagyon örülök, hogy az Operaház színpadán megjelenhet valami új, friss, ha úgy tetszik modern előadás, amitől a közönség láthatóan és hallhatóan nem riadt vissza, sőt, éppen ellenkezőleg, kitörő lelkesedéssel fogadott.” - mondta Kesselyák Gergely művészeti igazgató az előadást követően a pozsonyi társulat tiszteletére rendezett fogadáson.

Ha visszaemlékezünk mivel is nyitotta meg kapuit ez a rendezvénysorozat? Szintén egy Donizetti operával a Roberto Devereux-vel. A záró ünnepség pedig szintén eme zeneszerző művéből ad egy teljes estét kitöltő programot. A különbség annyi, hogy Donizettitől ezúttal egy vígoperát láthat és hallhat a közönség.

Gaetano Donizetti Párizsban írta az Ezred lányát. Saint – Georges írói álnév alatt készült el az opera szövegkönyve. Az író teljes neve Jules Vernoy de Saint – Georges. Írói pályafutása elején regényeket írt. A későbbiekben, általában egy társszerző segítségével a színpad számára dolgozott és operalibrettókat írt. 1829-ben az Opéra Comique élére került.

Donizetti zenéje ebben az operában sem tagadja meg a szerző olasz származását. Ízig, vérig olasz dallamokkal van tele. A zene természetes, könnyed és már – már a francia opéra comique stílusához hasonlít. Donizetti mindig a szép énekre törekedett. Itt sincs másként. Az egyes szólószámok ragyogó és csillogó felépítésűek. A kidolgozás most is mint mindig igazán pazar és rendkívül gondos.

Az ezred lánya ezen feldolgozása – amelyet korábban már Miskolcon színre vitt a szlovák társulat – Jozef Bednarik rendezésével valóban különlegessé, egyedi hangulatúvá teszi ezt az amúgy is habkönnyű darabot. A díszlettervező, Vladimír Cáp kialakította miliő már az első ránézésre is azt sugallja: a megfontoltságot mindenki elfeledheti, mert ami itt és most következik, az egy édeskés, lányregényekbe illő történet, a maga megmosolyogtató bájosságával és humorával, olykor a színpad egészét betöltő állóképekkel, amelyeket ugyancsak nem lehet komolyan venni.

A Pozsonyi Nemzeti Színház Operatársulatának vendégjátéka a „Szlovák kultúra napjai Magyarországon 2005” című, egyhónapos rendezvénysorozat záróakkordja volt, amely során nem csupán Budapesten, hanem az ország számos egyéb városában mutatkozott be a szlovák kultúra.

Megyeri Zoltán - Operaház PR

[2005.10.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » oktatás [2024.05.19.]
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2024.05.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még