2024. május 21. | kedd | Konstantin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
„Új zenei ízeket vonultatunk fel” - interjú a Neo együttessel
Készül az új lemez, bővül a gitár-gyűjtemény
Hamarosan új albummal jelentkezik a NEO
PEN2006 – Pécsett indította tavaszi-nyári koncertsorozatát a Neo
Jön a Neo kislemez, premier előtt a videóklip
Sulikezdésre jön az új lemez!
Divatbemutatón zenélnek
Kapcsolódó Kiadványok
Neo: Record Straight
Kapcsolatok
Neo
Legnépszerűbb csengőhangok

Zene = fertőzés?

Hogy a zene ragály lenne? Nem tudhatom, de biztos, hogy a Neo új kislemeze sokakat megfertőzhet.

Két éves anyag

A Warner sajtóközleményét követő hétfőtől vadászni kezdtem a maxikra, ám az ígéretekkel ellentétben nem a hét elején, hanem a hét végén került a fekete tintapaca-rózsát (?) ábrázoló borítóval ellátott CD a boltok polcaira. Persze ez a kis csúszás semmi ahhoz képest, hogy először két éve ígérték meg a single megjelenését. A grafikát az együttes Giulio művésznevű barátja készítette. Munkája visszafogottra, szolidra sikerült, a kevesebb gyakran több eszméjében foghatott ceruzát. Ami azt illeti, jól döntött, a csomagolás tökéletesre sikerült.

Felpörög a lemez és megszólal a gitár, az elektronika, a dobok, majd Hodosi Enikő jellegzetes énekhangja. A lábam remegni kezd a ritmusra, s hirtelen azt veszem észre magamon, fürdőszoba hangomon én is éneklem a refrént. Körülbelül a szám közepén elérkezünk a lassú, un. bridge részhez. Úgy érzem, mintha a belassulástól elszálltam volna („when you close your eyes”), ám a középrész vége, a pergő dobszó a visszahúz a földre a fináléhoz. A Record Straight 2004-óta fordul elő koncerteken, de (nem meglepő módon) sosem hallhattuk ilyen részletességgel az elektronika sokszínűségét, sosem kaptak a hallgató fülében ilyen nagy szerepet a különféle effektek és kiegészítő hangok.

Sláger lehet belőle

Jelentem, az együttes visszakanyarodott a Lo-tech man, Hi-tech world populáris vonulatához. Sőt mi több, kétéves-új anyagával túlmutat rajta. Az egykori Neo sikerszámokhoz, így a Diskhead-hez vagy az Aiiaiiyo-hoz képest az új single igazán slágergyanús. A kreatív triónak sikerült megfognia azt, amivel talán ismét széles körben ismerté tehetik magukat. Ez sikerülhet talán a kereskedelmi rádiókon át, hiszen a Record Straight igencsak rádióbarát. Azonban azt, hogy a fülbemászó dallam, a könnyen megjegyezhető, mégis tartalmas dalszöveg, a gitárok okozta enyhén rockos hangvétel, vagy a (manapság egyre divatosabb) elektronikus zenei hangzás így összeolvasztva, egységben milyen sikereket tud elérni, még nem láthatjuk.

A videóklippet azonban már a lemez megjelenése előtt láthattuk az együttes weboldalán, sőt a maxit megvásárolva bármikor megnézhetjük számítógépünkön. A lemez multimédiás felülete egy az egyben a borító megjelenését adja vissza. Az vizuális egység kifogástalan, a működéssel azonban már kevésbé vagyok megelégedve. Elsőként magától átállította számítógépem hangerőszabályzóját. Rendben, a hirtelen hangerősokkon túltettem magam, azonban fél percet vártam, hogy elinduljon a kiválasztott track lejátszása. A multimédiás felület ugyan szép, de zenehallgatásra kevéssé alkalmas. A videóklip örömteli módon nagyfelbontásban, külön is lejátszható videó-fájlként került fel a korongra.

A címadó dal eredeti változatán kívül három remixet is találunk a kislemezen. A szintén a Neo által készített Metropolis mix a szám intenzívebbé tételében, míg a Secta Camelo kéznyomát viselő feldolgozás inkább az effektezésben válik jellegzetessé. A harmadik remix teljes egészében felborította az eredeti dal felépítését, különleges, instrumentális alapra helyezte a hangzásvilágot. A Fine Cut Bodies számos új hangmintát és hanghatást vitt be munkájába, alkotását akár külön számként is tekinthetnénk.

És hogy ne legyen elég a jóból, még egy igazi zenei csemegével is meglep minket az együttes. A Neo tavaly ősszel a Művészetek Palotájában telt ház előtt lépett fel – soha nem látott technikai (vizuális és hang) felszereléssel. Az élmény megismételhetetlen volt, de a kislemeznek hála egy részét mégis bármikor átélhetjük. A Supermodel Planet című szám helyszínen rögzített változata ugyanis B-side-ként rákerült a kislemezre. A kérdéses dal a Kontroll filmzenéjeként ismert, instrumentális Metró c. szám énekelt verziója. A felvétel minősége, a hangzás, a hangszínek szinte tökéletesek – nagy meglepetés ez egy koncertfelvételtől. A Supermodel Planet stúdiófelvétele valószínűleg sosem lesz kiadva, így még különlegesebbé varázsolja az egyébként is értékes kislemezt.

Az új Neo albumot beharangozó single végső soron minden elváráson túl tett. Az együttes heteken belül megjelenő új nagylemeze számos meglepetést tartogathat a közönségnek. Leginkább közkedveltebb, populárisabb megszólalás várható az innovatív technika és a mindig újszerű hangzás megtartása mellett.

- Molnár András -

[2006.06.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » oktatás [2024.05.19.]
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2024.05.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még