2024. június 1. | szombat | Tünde nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Almássy Hall (Almássy téri Szabadidőközpont)
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
HeloAfrika - Afrolatin Fesztivál
[2006. október 6.
péntek 20:00]

Közelebb hozni az emberekhez Afrikát

2006. szeptember 22. és október 24. között hazánkban vendégeskedik az Európaszerte ismert ghánai táncegyüttes, az African Footprint International.

A "Footprints" egy professzionális tánccsoport, aki már 7 alkalommal turnézott Európában, ők azonban, mint egy hallássérültekkel foglalkozó civil szervezet is jelentős tevékenységet fejtenek ki hazájukban, Ghánában.

A hazai egyesület, a HelloAfrika Egyesület, elsősorban az ő munkájukat segíti, illetve másik nagy célkitűzésük Afrika, az afrikai kultúra, a sokszínűség, a tolerancia és az életöröm átadása és megismertetése itthon. Ennek jegyében szervezték most a csoport magyarországi turnéját is.

A táncegyüttes tervezett útja keretein belül hallássérültek intézeteiben - Budapesten és vidéken egyaránt - tartanának zenés-táncos foglalkozásokat heti 3 alkalommal, lévén, hogy ők maguk is hallássérültekkel dolgoznak, táncosaik egy része siket.

Előítéletbe ütköznek

Annak ellenére, hogy tényleg egy professzionális együttesről van szó, ők a zenét és a táncot nem csak célként, hanem eszközként is használják, mégpedig egyrészről a fogyatékkal élők és egészséges emberek, másrészt a kultúrák közötti szakadék átívelésének eszközeként.

Sok olyan előítéletbe ütköztek, miszerint a siket táncosok kizárt, hogy olyan jól táncoljanak, mint a hallók. Kevesen tudják ugyanis, hogy a siketek is érzik a dobok rezgéseit, és mivel az afrikai tradicionális zene lényegében erre épül, ők is tökéletesen képesek befogadni és ezáltal  bizonyítékát adni annak, hogy a fizikai hátrány nem egyenlő a képesség hiányával.

A siketintézeteken kívül, több színházban és egyéb kulturális intézményben is fellépnek, Budapesten – többek között – az Almássy Téri Szabadidőközpontban, egy Afro-Latin Fesztivál keretein belül lépnek fel 2006. október 6-án. Ezen a multikulturális fesztiválon keresztül szeretnék Őket a fővárosi közönségnek bemutatni. Ezen a rendezvényen ízelítőt adunk a világ szerteágazó afro kulturáiból; lesz latin bossanova koncert a Copacabana Bossanova Quartet előadásában, láthatunk brazil capoeira bemutatót, az esti főprodukció azonban a ghánai „Footprints” lesz.

Felejthetetlen élményt nyújtanak produkciójukkal

Táncaik elsősorban autentikus nyugat-afrikai elemekre épülnek, de kortárs tánc és drámajáték motívumokkal ötvözve. Előadásukat lüktető dobszó kíséri. A „Footprints” táncosai és dobosai felejthetetlen élményt nyújtanak produkciójukkal.

Szeretnék, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet, és hogy átadhassák azt a lüktetést és életörömet, ami a zenéjükből és táncukból sugárzik. Céljuk ezáltal közelebb hozni az emberekhez Afrikát és az afrikai kultúrát, illetve Magyarország kulturális programjait gazdagítani. 

Úgy gondolják, ez az eseménysorozat jelentősen hozzájárul az Afrikáról kialakult – sokszor sajnos negatív – kép átformálásához, a társadalmi nyitottság és tolerancia előmozdításához és nem utolsó sorban reméljük, hogy a magyar civil életben is példaértékű lesz.

[2006.09.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » dobos/ütős [2024.05.28.]
Alacsony kamatozású gyorshitel mindenkin egyéb [2024.05.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
A nap, amikor öt esztendő...

Dimash nagykoncert Budapesten
Dimash Qudaibergen, a kazak énekes , teltházas, nagyszabású,...

Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
Éjszakai bevetésen jártunk a Totális Metállal - képriport
A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
beszámolók még