2024. május 20. | hétfő | Bernát, Felícia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Balázs Elemér Group koncert 2005 Május

Balázs Elemér Group a Művészetek Palotájában

A csapat Refracting Sounds- Fénytörő hangok előadását láthattuk

Művészetek Palotája- JAZZ TAVASZ 2005

Nagy öröm számomra, hogy ismét a hazai jazz életről írhatok néhány gondolatot. Idén a Művészetek Palotája ad helyet a Jazz tavasz 2005 rendezvénynek. Ami szerintem tényleg méltó a jazz műfajához, hangzásvilágához és a megfelelő akusztika biztosításához is. A művészetek palotáját nemrégiben adták át a nagyközönségnek, művészeknek. Neves hazai és külföldi művészek jöttek és segítették „behangolni a nagyterem mozgatható hangterelőit, a megfelelő hangzás beállításaihoz. (Természetesen a jazzfesztivál egy kisebb teremben lesz látható és hallható.)
A május 16-23-ig tartó fesztivál már az előzetes prospektusok, ajánló füzetek olvasása alapján is hihetetlen gazdag programot ígér hazai és külföldi vendégekkel egyaránt. Aki ellátogat ide „a jazz-zene nagy játszóterén” fogja magát találni, ahol mint a gyermekek a homokozóban és az igazi játszótéren minden percben felfedezhetnek valami újat érdekeset, hát itt kérem a jazz mélységei-magaslatai, kísérletezések a hangokkal, újszerű gipsy-jazz kavalkád és a jazz zene réteginek megismerése várja a közönséget.

Ma este a Balázs Elemér Group (B.E.G)- fénytörő hangok c. lemezének bemutatásával indult a programsorozat.

A B.E.G állandó tagjai:
Balázs Elemér-dob (és zeneszerző)
Balázs József-zongora
Juhász Gábor-gitár
Glaser Péter-nagybőgő
Dés András- ütős hangszerek
Winand Gábor-ének
Hajdú Klára-ének
Vendégként segítettek:
Dés László-szoprán szaxofon
Czvikovszky Gábor-trombita
Borbély Mihály-tárogató
Lukács Miklós-cimbalom

A B.E.G egy fantasztikus „szupercsapat”, olyan zenészekből áll, akik az elmúlt években, évtizedekben, különböző együttesekben, vagy szólistaként már bizonyították szakmai tudásukat, maximális elhivatottságukat a zene szeretete iránt, mint kishazánkban, mint a világ több pontján. De természetesen van a csapatban fiatal tehetség is, akire bizonnyal nagy jövő vár, csak fiatal életkora még nem tette lehetővé kiteljesedését. A lemezen és itt a bemutatón is vannak olyan művészek előadók, akik vendégként segítették a produkció megvalósulását.

A fénytörő hangok, már címében felkelti az ember érdeklődését, sejteti különlegességét, a teljesen egyedülálló hangzásvilágot meghatározó elemei a férfi és női énekhangok tökéletes kontrasztja megtalálható benne az etno alapú autentikus népdalok zenei világa össze mixelve a saját kompozíciókkal a jazz lüktetésével és feltétlen szabálya az örömzenélés adta felszabadultság az egymás feltüzelése az adrenalin szint emelkedése és a hihetetlen mennyiségű jótékony hatású energia ami árad az előadókból, ami szinte betölti a teret és magával ragadja a hallgató közönséget is. (Ha nem normál fényképezőgépet használtam volna, hanem speciális hő kamerát bizony láthatóak lennének azon fénycsóvák, amit az energiaáramlás idéz elő. Mint a fizikai –elektromos- kísérletek esetében lehet látni.).

Az előadásra érkezők között, szerencsére, több a fiatalabb korosztályba tartozót lehetett látni, de természetesen nagy százalékban azért a kicsit idősseb generáció alkotta az érdeklődőket, és több külföldi vendég is volt angolok és franciákkal is találkozhattam. A terem befogadó képessége kb. 450 fő-re tehető és ismét jó jel, hogy elég kevés hely maradt elszórtan üresen.( Legalábbis az elmúlt néhány általam is látott koncert látogatottságához képest). A koncert kezdetén a rendezvény fő szervezője felsorolta a nem mindennapi programot, amit jazz fesztiválon láthat az érdeklődő közönség és még egy nagy hír hangzott el a B.E.G Fénytörő hangok lemeze pár nappal ezelőtt elnyerte a FONOGRÁF díjat, ami nagyon jeles hazai elismerése a produkciónak.

Megkezdődött a koncert és egy fantasztikus zenei áramlat kezdte betölteni a teret csodálatos hangok színes kavalkádja a hangszereké és az énekeseké. Amit megint nem igazán lehet különböző hasonlatokkal leírni. Jelezte többek között a közönség reakciója is, hogy a teremben egy pisszenést sem lehetett hallani csak a tiszta csodálatos zenét. A közönség oly finom tapssal jelezte az egyes részeknél tetszését, ami annyira halk és lágy volt, mint amikor egy madártoll esik a földre halk és nagyon szép.

Csak zárójelben jegyzem meg azoknak, akik még nem voltak jazz estén nem azért van halk, lágy taps a műsor alatt, mert nem tetszik a közönségek, pont ellenkezőleg a közönség annyira tiszteli a zenét és magát a művet is, és természetesen a művészt, aki ezt közvetíti felé, hogy a hangos tapssal nem akarják megzavarni a zenét, de jelzik igen uraim, hölgyeim ez nagyon szép volt.

Természetesen a számok között azért hangos taps és pici szösszenetnyi fütty jelezte méltán elismerését a közönség.  A közönség nagy örömére Dés László is közreműködött néhány számban és a Dés mű a metszetekből is kapott ízelítőt egy szám erejéig a tisztelt publikum.

A lemez címéhez méltóan tényleg megtöri a fényt a zene és egy csodálatos zenei szivárvány tárul az ember lelki szemei elé, hiszen a jazz a lélek zenéje! Az emberek az örömért mennek jazzt hallgatni és egyrészről ezért is hívják örömzenének a koncert után mindeni nyitottabbá válik a szép befogadására és lélekben és testben emelkedettebb hangulatban távozik a koncertteremből.

Ezt lehet, hogy nem szabadna leírnom -ezért halkan mondom-, ez kérem a káros utóhatásoktól mentes és teljesen legális lelki drog, dopping kinek, hogy tetszik, de vigyázat ez is függőséget okoz !

A koncert végén a nagyszámú és újdonsült fénytörő hangok cd tulajdonosának örömére a zenekar kijött a csodálatos látványt nyújtó előcsarnokba és megtisztelték közönségüket és aláírásukkal hitelesítették, hogy ma bizony tényleg megtörték a fényt a hangokkal.
Tudják, akik nem volt ott, az bizony lemaradt már megint valamiről!

Ahogy a jazz esetében szoktam elköszönni, aki teheti mennyel el és élőben hallgassa meg a koncertet, vagy vegye meg a cd-t és nem fog benne csalódni. Évek multán is hallgatható és aktuális lesz ez a produkció. Nem fog a porfogó ide-oda hányódó cd-k sorsára jutni, amivel igazán nem tudunk idővel mit kezdeni.

 

-BK-

[2005.05.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » oktatás [2024.05.19.]
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2024.05.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még