2024. május 19. | vasárnap | Ivó, Milán nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Musical
Kapcsolódó események
Rovarok
[2006. december 1.
péntek 19:00]
Rovarok
[2006. december 2.
szombat 15:00]
Rovarok
[2006. december 2.
szombat 19:00]

Állati musicalsiker a Tháliában

December elsején és másodikán rovarok özönlöttek el egy Nagymező utcai épületet. Azonban nem volt szükség irtószerek segítségére, hiszen csupán a nyíregyházi Móricz Zsigmond színház művészei varázsolták el a műértő, bogaras közönségüket.

A Thália épülete lassan száz éve üzemel színházként, s talán most először fordult elő, hogy örömet okozott az apró élőlények feltűnése. Az ex-Neo tag, Moldvai Márk és az író Tasnádi István musicaljét februárban mutatták be Nyíregyházán. A darab nagyvárosi mocsokban élő apró állatok történetét meséli el.

Döglégy fogságában

A Szúnyog, a Tetű, a Bolha, a Bögöly, vagyis a négy igaz barát egy napon a büdös Döglégy fogságából kiszabadít egy vacsorának készülő, halottnak hitt bábot. A lárvából kikelvén a furcsa, de gyönyörű lény alapostul felforgatja az ízeltlábú társaság életét. Huszonnégy órára. Ez nem több, s nem kevesebb, mint egy nap, ugyanis a fiatal állatkának, a kérésznek ennyi ideje van, hogy utódokat nemezzen. A négy barát elhatározza hát, hogy segít távoli rovar-rokonuknak, s megkezdődik a versenyfutás az idővel. A kalandos nap alatt bejárják az egész várost, kezdve a szemétteleptől a könyvtárig, sőt számtalan veszéllyel szembenézve nem csak a Tiszavirág életének adnak értelmet, de még az emberiséget is megmentik…

Igazi Moldvai-mű

A Rovarok zeneileg tökéletesen beleillik Molvai Márk elektrozenész életművébe. Aki ismeri korábbi munkáit, így például a régi Neo számokat és a Mitsoura formáció zenéit számos ismerősen csengő hangot felfedezhet. Az egyik visszatérő téma sample-jei például egyértelműen az Üldözés/Manhunt című Kontroll betétszámot juttatták eszembe. Feltétlen meg kell jegyeznem, hogy a musical hangulata korántsem hasonlít Antall Nimród filmjéhez. Számtalan eltérő stílus megjelenik az alkotásban, és ahogy a szövegre, úgy a zeneiségre is igaz, hogy fűszerezésként néha több közismert, korábbi műre is utal. Az egyik legerőteljesebb jelenet zeneileg és színileg is a termeszvár-szín, melyről akarva-akaratlanul Madách Imre Falanszter színe jutott eszembe. Itt egy kellemes, idióta dalocskából egy csapásra metálhörgés lesz…

Hála Tasnádi István szövegének a közönség garantáltan fáradtan áll fel a nézőtérről. Eszméletlen, hogy a szerző mennyi fantáziát talált az ízeltlábúak történetében. A nyelvi és a szituációs humor eszközeinek tárházát teljesen kimeríti, s erre még egy jó nagy lapáttal rátesz az irodalmi és közéleti utalások zseniális alkalmazásával. Mindezen felül egy színpadon nem látható karaktert is szerepeltet, az Atka ugyanis olyan kicsi, hogy a közönség nem láthatja… Ám, ahogy a közmondás szól, kicsi a bors, de erős!

Modern musical

Színpadi megoldások terén is modernnek mondható a musical. A díszlet huszonegyedik századian Shakespear-i: mozgatható állványokra kifeszített fehér vásznakra vetítenek projektorral, így erősítve tovább a történet, a nyelvezet és a koreográfia dinamikáját. Külön dicséret illeti a tánckart is, számos különböző, modern koreográfiát láthattunk a pódiumon.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház musicalje egy igazi vígjáték. A történet és a megvalósítás is megállja a helyét a mai musical-kínálatban. Személy szerint azoknak ajánlanám, akik könnyed, ám emlékezetes élményben szeretnének részesülni.

- Molnár András -

[2006.12.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2024.05.18.]
SÜRGŐS HITELEK koncertjegy [2024.05.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még