2024. május 20. | hétfő | Bernát, Felícia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Alanis site

Alanis Morisette Budapesten

Az új album mottója: Szuper dolgok alakulhatnak ki a So-Called Chaos-ból.

A fő-káoszfelelős Alanis Morissette viharos lendületével, fantasztikus hangjával és őszinte, tartalmas dalaival teljes életnagyságban meghallgatható, megnézhető Budapesten, május 2-án.

Alanis Morissette berobbanása a zenei életbe a kilencvenes évek közepén nagy visszhangot kavart. Teljesen átértékelte ugyanis az önmagukról őszintén éneklő énekes-dalszerzők szerepét a zenerajongók egy egészen új generációja számára. Alanis Morissette 1995-ös albuma, a JAGGED LITTLE PILL, több szempontból – zeneileg, emocionálisan, kulturális értéke és kereskedelmi potenciálja okán is – rendkívüli hatással bírt. Az album, melynek producere Glen Ballard volt, több mint harmincmillió példányban kelt el világszerte, ezzel minden idők egyik legsikeresebb albuma lett. A hatalmas sikernek köszönhetően Morissette, a szülőföldjén, Kanadában is alig ismert előadó és színésznő, hirtelen a világ egyik legnépszerűbb művészévé vált. A mindössze 21 éves Alanisből egy albumnyi érzelemmel teli dal, mely elmesélte gyakran döcögős útját a gyermekkortól a felnőttségig, szupersztárt faragott, sőt, megtette generációjának szószólójává is.

Alanis Morissette késöbb bemutatkozott a világnak úgy is, mint rendkívüli képességű előadó, aki koncertjein kirobbanó intenzitással adja elő dalait. 1996-ban 4 kategóriában Grammy díjat kapott: „Az év albuma”, „Az év rock albuma”, „Az év női énekese” és „Az év rock dala”, melyet a „You Oughta Know” című számmal érdemelt ki. Ez az a dal, melynek elsősorban köszönhető a nagy hírverés az énekesnő körül.

A nagy áttörést követő évek során Morissette töretlenül haladt tovább a siker útján, bátran mesélte el történetét, az 1998-as Supposed Former Infatuation Junkie–n, majd az 1999-es Unplagged - on és a 2002-es Under Rug Swept–en. Ugyan ebben az évben még megjelent egy CD/DVD összeállítás Feast on Scraps címmel. Eközben, még arra is sikerült a művésznőnek időt szorítania, hogy szerepeljen Kevin Smith Dogma című filmjében és a De-Lovely című musicalben, televíziós sorozatokban („Szex és New York”, „Curb Your Enthusiasm”) ezenkívül látható volt off-Broadway darabokban is („Vagina monológok”, „The Exonerated”). Az elmúlt években Morissette már a jótékonykodás területén is szerepet vállalt.
Legutóbbi albumán, a So-Called Chaos –on Morissette paradox módon olyan nőnek tűnik, aki megtalálta saját békéjét a világban. Az album egy rendkívül meggondolt, életigenlő nő gondolatait tükrözi, aki pozitívan szemléli a világot. „Még éneklek olyan dolgokról az életemmel kapcsolatosan, melyek kihívást jelentettek számomra. De már sokkal kevésbé vádlón fordulok az élet és így a dalaim felé is.” – magyarázza az énekesnő.

A So-Called Chaos felvételein, melyek nagyrészt a kaliforniai Santa Monicaban található Groove Masters stúdióban készültek Alanis turné bandája (a gitáros David Levita és Jason Orme; a basszusgitáros Eric Avery; a billentyűs Zac Rae; és a dobos Blair Sinta) működött közre.

A dalokról…

Morissette saját szavaival élve az „Out is Through”-t „némi beletörődéssel” írta. „Mind fogalmi, mind értelmi alapon azt mondhatom, hogy készen állok arra a nagy bátorságot igénylő feladatra, hogy egy szerelmi kapcsolatot helyesen tudjak kezelni. Eközben időről időre azon kapom magamat, hogy szabotálok dolgokat és direkt véget vetek kapcsolatoknak, miközben azt gondolom, hogy ez a körülmények miatt alakult így. Igazából nem voltam tökéletesen felkészülve. Ezzel a dallal szeretném elmondani, hogy most már igazán készen állok arra, hogy végigmenjek ezen az úton.”
Egy másik ön-analizáló dal az „Excuses”. „Olyan negatív és tudatalatti gondolatokat fedek fel, melyek az életemet irányították eddig. Azt hiszem, hogy ez az a dal, amelyben leginkább kinyilvánítom, hogy felvállalom a felelősséget. És valószínűleg ez a legzavarbaejtőbb is, hiszen elég nyilvánvalóan lehet látni, hogy mik is voltak azok a gondolatok, amik uralták az életemet.”

Sokkal kellemesebb és romantikusabb gondolatok hatják át a „Knees of My Bees”-t, ezt a kedves és játékos szerelmes dalt. „Valahogyan szerettem volna elmondani, hogy mennyire elbűvöl a barátom, és hogy mennyire szerelmes vagyok belé.” – árulja el az énekesnő. „A cím valójában egy olyan mondat, amit sokszor mondtam neki mikor beszélgettünk.”

Más szövegírók egyszerűen „drágámnak” szólítanák a szerelmüket, de jellemző módon, Morissette megtalálja a módját, hogy új, izgalmas szerelmes szavakat találjon ki. „Azt hiszem, hogy ez részben azért van, mert az angol nyelv egy kicsit unalmas számomra, ezért próbálok játszani a szavakkal. Nyilvánvalóan, már mindent elmondtak minden lehetséges módon, úgyhogy próbálok úgy játszani a szavakkal, mint egy festő játszana a festékkel.”

A „Not All Me” Alanis Morissette életének egy olyan periódusában íródott, amit úgy nevez, hogy „Egy konfliktusokkal teli időszak egy kapcsolaton belül”. „Egész életemben nagyon toleráns és türelmes voltam azokkal az emberekkel akik dühösek voltak, és ezt a dühöt megpróbálták kivetíteni rám. Aztán elértem egy pontot, amikor azt gondoltam, hogy mind nekem, mind pedig a kapcsolat számára kívánatos lenne, ha meghúznék egy határt. Tulajdonképpen a dal arról szól, hogy megkérem a másik embert, határozottan de mégis szeretettel, hogy vállaljon ő is felelősséget magáért.”

A címadó dal, a So-Called Chaos, egy nagyon fontos témáról szól. „Az öntudatunk alacsony szintje miatt szükségünk van rendőrökre, bírókra, törvényekre és szabályokra. A ’So-Called Chaos’-ban azt a gondolatot vetem fel, hogy ha az öntudatunk egy magasabb szintre kerülne, akkor nem lenne szükségünk ezekre. Nem kellene, hogy kívülről irányítsanak bennünket, mert képesek lennénk belülről irányítani magunkat az élet tiszteletére, és arra alapozva, hogy mindnyájan függünk egymástól. Ez a dal ezt az irányt próbálja felvázolni három percben.”

Az „Everything”, az első kislemez az albumról. Egy dal, mely ugyanazt a széles skálát járja be, mint Alanis másik, immár klasszikussá vált dala, a Grammy díjas „Uninvited”, az Angyalok városa filmzenéjéből. ”Ez a dal az elmúlt évek során bennem történt változásoknak a csúcspontja, amikor is nem az a célom, hogy jó legyek, hanem hogy egy kerek egész legyek. Ha ezt a dalt játszom, magam is beleremegek.”

Alanis Morissette szeret turnézni. Akkor is szívesen vállal koncertkörutakat, amikor nincs épp aktuális lemeze. Ahogy ő mondja, ez azért van, mert nem elégszik meg az eladási statisztikákkal, hanem személyesen szereti megtapasztalni azt, hogy a közönség szereti dalait, ráérez zenéjének ízére.

Budapestre nagyon régen készülődik, ugyanis a kanadai énekesnőnek magyar gyökerei vannak. Ez a koncert, amely május 2-án Budapesten lesz, egy olyan többéves szervezőmunka eredménye, amely során mindkét félnek egyformán nagyon fontos volt, hogy a koncert létrejöjjön.

[2005.02.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » oktatás [2024.05.19.]
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2024.05.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még