2024. május 19. | vasárnap | Ivó, Milán nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Nem csak bulvár téma Varga Feri és Balássy Betty kapcsolata
Varga Feriék koncertjén kevesen tapsoltak
Kapcsolódó Kiadványok
Varga Feri & Balássy Betty: Ébredni valakiért
Kapcsolatok
Varga Feri & Balássy Betty

Tökéletes harmónia Varga Feri és Balássy Betty között

Mióta „Egy bolondból százat csináltak” nincs olyan magyar zenét hallgató ember, aki ne hallott volna Varga Feriről és Balássy Bettyről, erre rá merném tenni a fejem. Hatalmas sláger, szól szinte mindenhol: buszon, kávézóban, élelmiszerboltban hogy csak pár helyet említsek. A duó elkészült a nagylemezzel, amelynek az „Ébredni valakiért” címet adták.

Nem igazán kedvelem a papírból készült CD tokokat, valahogy nekem a műanyag a megszokott. Feriék albumának külleme azonban feledtette velem ezt, ugyanis minden kritériumnak megfelelt, amit én felállítottam magamban: arab számmal megszámozva a dalcímek, ott van az, hogy éppen ki énekli, honlapcím és igényes fotók.

A kis füzetecskében pedig minden egyes dal szövege benne van, ami hála Istennek egyre elterjedtebb szokás. Hasznos, hiszen van, aki nem csak háttérnek szánja a zenehallgatást. A köszönetek is szimpatikus dolgok, közelebb hozhatják az előadókat, bár ebben az esetben a külön-külön, majd az együtt kicsit sok volt nekem. A közreműködők felsorolásából világosan kitűnik, hogy egy ízig-vérig valódi zenei albumot hoztak össze, amely várhatóan mentes lesz minden gépiességtől.

Sokszínű, sokoldalú, remek hangokkal

Kicsit tartottam attól, hogy nem lesz-e túlzottan érzelgős az album, de szerencsére alaptalan volt a félelmem. Mert bár igaz, hogy bőven van a dalokban romantika, de olyan mennyiségben, ami még nem fekszi meg az ember gyomrát. Ám persze mit is várhat az ember egy olyan duótól, akik nem csak a mikrofon előtt, hanem a magéletben is egy pár alkotnak?!

Feldolgozással nyit a lemez – Fuss! – amelyet Feri egyedül énekel. Hatásos indítás, az biztos. S már itt beigazolódott: zeneileg nagy élmény lesz a korong. Ébredni valakiért. Ez az a dal, amely egy kicsit andalító, de semmiképpen sem álmosító, a zongora hangja meg kifejezetten bárhangulatot varázsol.

Ismét csak Feri énekel, – Járdán gurul a pénz – a dob remekül szól, „feris” volt a felvétel, úgy érzem. Madarak csicseregnek mind talán minden olyan nap kezdetén, amely a továbblépésről szól. Betty nótája a Lépned kell, amelyről néha nekem Auth Csilla jutott eszembe. Meglepett, mert tényleg nagyon jó hangja van az énekesnőnek.

Francia vendéglő teraszára vágyom

A kedvenc felvételem következik a lemezről – Randevú – amely pár perc erejéig elrepít Franciaországba. S nem csak azért, mert Betty franciául énekel benne. A tangóharmonika zseniálisan szól, tényleg randevúra csábítja az embert. S ha már a találkánál tartunk: sokszor eljuthatunk oda, hogy „Borotvaélen” táncoljunk. A dal egy része meglehetősen emlékeztetet a Járdán gurul a pénz című felvételre. Itt a szövege fogott meg: „a szivárványhoz eső is jár”.

A következő két számmal nem nagyon tudtam mit kezdeni – Vár a világ, Itt a december – nem nagyon tetszettek. A karácsonyi lehet csak azért nem jött be, mert éppen június van. Meglepetés volt a Leszek-e én? című nóta, amely komoly gondolatokat feszegetett, és a zongora ismét nagyon kellemes aláfestést adott. Feri érzésem szerint az összes dal közül itt engedte el legjobban a hangját.

Az Utcazenész címmel ellátott felvétel rezesekkel teletűzdelt dzsessz, amelyben a gitárszóló különösen remek. Bumeráng. Nem jött be a rockosabb figura, szerintem ebben a duónak ez nem áll jól, de maga a szám szuper, csak nekem idegen tőlük.

Slágerek-slágere

S akkor jöjjön a nagy-nagy sláger, az Egy bolond százat csinál. Szerintem már amikor megírták, tudták róla, hogy bombasiker lesz. Kétségtelen: rendkívül fülbemászó és remekül hangszerelt nóta, amelyet az énekesek pontosan, és úgy énekelnek el, ahogy azt feltételezem a szerzők elképzelték.

Az „ajándék felvételek” sem hiányozhatnak, ilyen a Somebody to love és az Ébredni valakiért Exotic Dreams MIX, amelyek csakúgy, mint egy kellemes desszert egy jó vacsora után: kellenek az album egészéhez.

Passzolnak egymáshoz

Kétségtelen, Feri és Betty passzol egymáshoz. S most nem a magánszférára gondoltam, azt hagyjuk meg nekik. A két hang kiegészíti, támogatja egymást: helyenként szinte civódnak, feleselnek egymással, hogy utána összefonódjanak és simogassák a másikat. A közreműködő szerzők neve pedig szinte már-már hallgatás nélkül is garanciák a sikerre: Dandó Zoltán, Rakonczai Viktor, Józsa Alex, hogy tényleg csak pár nevet ragadjak ki.

A zenészek profik, remekül hajtották végre a feladatot és adtak aláfestést a dalokban. Összességében egy nagyon remek album az „Ébredni valakiért”, amelyből kristálytisztán kitűnik, hogy rengeteg munka van benne. Valamihez azonban még nagyon kell a hallgatóság is: hogy kellő komolysággal és „érett füllel” hallgassák meg az anyagot. Ha odafigyelünk, sok mindenre ráébredhetünk…

– Havassy Anna Katalin –

[2007.06.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2024.05.18.]
SÜRGŐS HITELEK koncertjegy [2024.05.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még