2024. május 17. | péntek | Paszkál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Tizenheten akartak zeneigazgatók lenni
Folytatódnak a sikeres sorozatok
Ismét rangos elismerés a magyar Fesztiválzenekarnak
Kapcsolatok
Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ)
Legnépszerűbb csengőhangok

Értékes hegedűket kapott a Budapesti Fesztiválzenekar

A világ legjobb vonóshangszer-építője által készített három mesterhegedűt adott át nemrég két támogató a Budapesti Fesztiválzenekarnak. Az ünnepélyes eseményen maga a hegedűkészítő, Peter Greiner is részt vett, aki kifejezetten ebből az alkalomból érkezett Magyarországra.

A támogató cégek vezetői idén májusban kötöttek együttműködési megállapodást a Budapesti Fesztiválzenekarral, melynek keretében három darab, a muzsikusok szerint csak a Stradivarikhoz hasonlítható Greiner-hegedűt vásárolnak a zenekar tagjai számára. A tavasszal megrendelt hangszerek most készültek el, s azokat a világhírű hegedűépítő, Peter Greiner személyesen hozta el a zenészeknek. A Budapesti Fesztiválzenekar művészei, az ünnepélyes átadás alkalmából az új hegedűk egyedülálló hangzását Vivaldi F-dúr hármasversenyének előadásával mutatták be.

Az új hangszereket a közönség már a zenekar következő, szeptember 21-i koncertjén hallhatja. „Stradivari óta nem volt hegedűkészítő, aki olyan hangszereket tudott volna készíteni, mint Peter Greiner. Ezekkel az új hegedűkkel a Budapesti Fesztiválzenekar vonóshangzása hallhatóan fényesebb, teltebb lesz” – mondta el Fischer Iván zeneigazgató a Greiner-hangszerek ünnepélyes átadásakor.

Jaksity György, a szponzor cég ügyvezető igazgatója a hegedűk átadásakor elmondott beszédében kiemelte, hogy a Greiner-hangszerek megvásárlása többszörösen megtérülő befektetésnek tekinthető, egyrészt mivel a mesterhegedűk értéke az évek múlásával arányosan növekszik, másrészt a hazai zenekultúra támogatása olyan garantált hozamot eredményez, melyből a koncertek látogatásakor minden zenekedvelő részesülhet.

A Greiner-hangszerekről

A fiatal hegedűépítő, Peter Greiner hegedűit a zenészek világszerte a Stradivarik méltó vetélytársának tartják, egyes vélemények szerint évszázadok óta nem született olyan mester, aki az ő alkotásaihoz fogható hangszereket készített volna. Munkáját nemcsak Németországban, hanem az egész világon elismerik, a híres Rheingau-Zenei Fesztivál a közelmúltban az év hegedűépítője kitüntetéssel díjazta tevékenységét. Hangszereinek titka a rendkívüli kézügyesség és a tudományos mélységű szakismeretek ötvözése.

A legkiválóbb hangzás elérésében hangkutató fizikus munkatársa, Heinrich Dünnwald nyújt számára segítséget, aki saját módszerek alapján méri az elkészült hangszerek által kibocsátott hang különböző jellemzőit. Peter Greiner szerint a hegedű hangja optimális esetben a szép emberi hang frekvenciáihoz és hangzásvilágához áll közel, ennek előállításához pedig az ívek, a feszített formák és az illesztések tökéletes kivitelezésén keresztül vezet az út, így a hangszereknek már a lakkozás előtt kifogástalanul kell szólni.

A hegedűk építéséhez használt különleges fenyőről, speciális kenőlakkokról és egyéb alapanyagokról számos publikációja jelent meg tudományos szaklapokban. A Greiner-hangszereket 1995 óta olyan művészek használják, mint Christian Tetzlaff, Isabelle van Keulen és Leonidas Kavakos. Peter Greiner alkotásaira világszerte igen hosszú a várólista, a Budapesti Fesztivál tagjai számára a hegedűépítő azonban soron kívül készítette el a hangszereket, mivel elmondása szerint különösen érdekli, hogyan szólnak azok egy szimfonikus zenekarban. Korábbi megrendelői ugyanis főként szólisták vagy kamarazenészek voltak.

– zene.hu –

[2007.09.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » vonós [2024.05.16.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még